marți, 13 iulie 2010

Arta de a guverna sau despre psihologia maselor


Lucrarea lui Gustave Le Bon, "Psihologia multimilor", scrisa in 1896, ramane la fel de actuala. Autorul este considerat intemeietorul disciplinei psihologiei sociale.
Mulţimile, contrar indivizilor care le compun, spune el, nu au capacitatea unei judecăţi critice. Individul din cadrul unei mulţimi nu mai este el însuşi, ci un automat pe care propria sa voinţă nu-l mai poate dirija. În momentul în care face parte dintr-o mulţime, un individ, chiar dacă este o persoană foarte cultivată, îşi pierde capacitatea de a judeca critic şi se comportă în mod afectiv, având chiar manifestări primitive şi barbare. În consecinţă, judecăţile morale ale unei mase sunt independente de originea sau intelectul indivizilor care le compun.
Mulţimile nu sunt capabile să resimtă decât sentimente simple şi extreme. Opiniile, ideile şi credinţele care le sunt sugerate sunt acceptate sau respinse în bloc şi considerate ca adevăruri sau erori absolute. Le Bon consideră că această caracteristică este specifică tuturor convingerilor care sunt generate prin sugestie (de exemplu, convingerile de natură religioasă) şi nu pe baza unui raţionament.
Mulţimile psihologice sunt credule, sunt capabile să accepte afirmaţiile cele mai neverosimile; de aceea, ele pot fi manipulate acţionându-se asupra imaginaţiei lor. Ca urmare a credulităţii lor, mulţimile sunt uşor excitabile şi nu pot fi convinse prin argumente.
Mulţimile sunt capabile de a acţiona împotriva interesului unora sau tuturor indivizilor care o compun. Mulţimile îşi schimbă foarte încet convingerile de bază.
Mulţimile sunt capabile de asasinate, de incendii şi de multe alte crime. În acelaşi timp, mulţimile sunt capabile de acte de sacrificiu şi de o dezinteresare mult mai ridicate decât cele de care este capabil un individ izolat.
Gustave Le Bon îşi bazează aceste constatări pe numeroase exemple istorice, mai ales pe Revoluţia franceză."Cartile Seherezadei" de luni pana vineri, ora 15, Radio Romania Cultural

Niciun comentariu: