marți, 20 iulie 2010

Daca intr-o noapte de iarna ...…un om oarecare ar deschide laptopul, doar asa cat sa-si dezmorteasca mintea obosita de confuzia cotidiana, de haosul prabusit in sine, ce ar incepe sa scrie?
Daca intr-o noapte de iarna ….
.... un cititor plictisit de propria viata, ar alege o carte ca sa-si alunge insomnia si gandurile nefiresc de saltarete la ora aceea tarzie, care ar fi aceea?
Daca intr-o noapte de iarna...
.... o cititoare nehotarata intre “Un veac de singuratate” (a cata oara?) sau romanul lui Italo Calvino, ah, cum se numeste, nu se poate sa fi uitat, doar l-a cumparat sambata dupa-amaiza, cand intalnirea nu mai avusese loc, asa ca a dat o raita prin librariile din centru si, compulsiv, isi cumparase o duzina de carti... ah, da... “Daca intr-o noapte de iarna un calator”... cum si-ar potrivi lumina veiozei?
Daca intr-o noapte de iarna...
.... un calator ar cobori intr-o gara necunoscuta, cu o valiza in mana, de care nu stie (inca) daca trebuie sa se descotoreasca sau s-o poarte (pana cand?) cu el o vreme (asta doar autorul decide), ce ar trebui sa faca?

“Romanul incepe intr-o gara”. Si, dupa prima fraza, omul oarecare, Cititorul, Cititoarea si Calatorul nu vor mai putea sa se dezlipeasca de ceva care nu seamana cu nimic intalnit pana acum. O fictiune nascuta din matematica+o mie si una de nopti + Oulipo (adica, Ouvroir de Literature Potentielle). Un roman? O schema circulara? Zece romane? Caut inca.In fiecare zi, de luni pana vineri, ora 15, "Cartile Seherezadei" la Radio Romania Cultural

Niciun comentariu: