joi, 22 iulie 2010

Domnilor copii, imaginatia nu este minciuna!


(in imagine: Daniel Pennac)


- Hai sa facem exercitiul 3. Uite, trebuie sa construiesti propozitii cu diverse cuvinte si antonimele lor. Incepem cu primul: las. Il facem oral, ca mai ai si tema la matematica... Matei, e randul tau...
- Hmmmm... (pauza, liniste, ochii cauta prin colturile camerei ideea, cuvintele se aduna si mustacesc pe buze)... Horia s-a comportat ca un las astazi cand l-a parat pe Mocanu.
- Corect. Si acum antonimul. Uite, transforma-l pe Horia in ...
- Cum sa spun despre el ca a fost curajos, cand nu e adevarat?
- Inimioara, acum facem doar niste propozitii, nu conteaza daca e adevarat sau nu. Adica, in principiu, ar trebui sa spunem adevarul (simt ca incep sa ma incurc) dar, cand ne imaginam ceva, chiar si numai o propozitie, suntem atenti la... la (la ce suntem atenti, fir-ar sa fie ???) ... la corectitudinea exercitiului, de exemplu.
- Dar daca spun o minciuna, exercitiul mai e corect?

Zbang!!! Cum raspunde un adult cu experienta la intrebarile copiilor, atat de concrete si profunde? "Imaginatia nu este minciuna" - iese de undeva, dintr-o memorie mai mult afectiva decat intelectuala. Incep sa-i explic nepotului meu, cu care fac lectii la romana ca sa recuperam aproape o treime din materia nepredata la scoala. Despre scoala romaneasca, ar merita scris nu un articol ci zeci, pentru ca a ajuns la pragul de jos al nepasarii, imposturii si dispretului la adresa elevilor. Dar, despre asta, cu alta ocazie, macar acum e in vacanta si are sansa sa citeasca si sa invete cu mult mai mult drag decat ii poate insufla "minunata scoala romaneasca". Ma salveaza deci, Daniel Pennac si al sau fabulos roman "Domnilor copii". Un profesor le cere elevilor sa scrie o compunere, in care sa-si imagineze un scenariu bizar, intr-o dimineata sa se trezeasca adulti, iar parintii sa se tranforme in copii. In dimineata urmatoare, elevii sai chiar au parte de acea soarta. "Adevarul nu se afla in ziare! Adevarul nu se afla in televizorul vostru! Adevarul nu se afla nici macar in cele ce se spun in jurul vostru! ... Adevarul este o permanenta cucerire".

Cred ca lectura romanului "Domnilor copii" ar fi cu mult mai interesanta pentru un copil de 12 ani decat analiza reclamelor sau a unor articole debile de ziar (asa cum este prevazut in programa clasei a 5-a). Cel putin, ar intelege de ce imaginatia nu este minciuna! Pentru parinti si profesori e o lectura aproape obligatorie."Cartile Seherezadei", in fiecare zi, de luni pana vineri, la ora 15, la Radio Romania Cultural.

Niciun comentariu: