joi, 15 iulie 2010

Mesagerii ploii, un Kadare pentru Silviu PurcareteDespre Ismail Kadare ne-a vorbit intr-o seara, pe terasa Teatrului National din Craiova, Silviu Purcarete. Era una dintre acele petreceri incantatoare, cand farmecul conversatiei facea sa reverbereze de rasul nostru, jumatate de cartier oltenesc central. Peste branza telemea, ciorchinii de ceapa verde si mititeii aburitori, se discuta despre Orestia si repetitii, se povesteau intamplari sau balbe celebre din turnee, printre care "barbaroasa sangerie" a lui Tudor Gheorghe va ramane in istorie! Silviu, proaspat inscaunat director la Centre Dramatique Limoges, era bombardat de intrebari: cum sunt actorii francezi, cum e teatrul in Franta, ce se mai "intampla in lumea larga", acolo unde el se instalase cu putin timp in urma. Atunci, ne-a vorbit despre eseul lui Kadare, "Eschil sau marele invins". Ne descoperea un colt al "bucatariei" regizorale, al documentatiei (foarte serioase si detaliate) care ii servea drept argument sau doar ca mecanism pentru declansarea imaginilor.

Cativa ani mai tarziu, imi alegeam ca subiect de seminar, la Sorbona, figura corului in tragedia antica. Printre materialele prezentate (casete, fise de lectura) am apelat din nou la Kadare. Nu mica mi-a fost surpriza cand, la finalul sustinerii prelungite, caci imaginile din spectacolele lui Purcarete captasera atentia intregii grupe, profesoara a introdus in bibliografia de curs eseul lui Kadare, necunoscut pana la acel moment colegilor mei.

"Mesagerii ploii", romanul aparut de curand in colectia Raftul Denisei, la Humanitas Fiction, l-am ales astfel, ca un raspuns peste timp, darului literar facut de Silviu Purcarete."Cartile Seherezadei" de luni pana vineri, la ora 15, la Radio Romania Cultural.

Niciun comentariu: