luni, 26 iulie 2010

Perfecta carte a nelinistirii
Librarie pe Boulevard Saint Michel, toamna blanda, intr-un sfarsit de saptamana, cu zece ani in urma. Rasfoiesc carti nou aparute. Un titlu imi atrage atentia. Le livre de l`intranquillite. Fernando Pessoa. Un pasaj, o pagina, inca una. Cateva ore raman in compania ajutorului de contabil, Bernardo Soares, avatarul lui Pessoa.
Cateva zile mai tarziu, la sediul Radio France International, cineva mi-l prezinta pe Dinu Flamand. Vorbim, nu stiu de ce despre Pessoa. Aflu ca este traducatorul lui in limba romana iar “Cartea nelinistirii” aparuse cu cateva zile in urma, la Editura Fundatiei Culturale Romane. Imi promite un exemplar. Nu ne revedem, din pacate.
In vacanta, cateva luni mai tarziu, acasa. Caut, in toate librariile importante, traducerea lui Dinu. S-a epuizat.
Reusesc s-o cumpar in 2009, reaparuta la Humanitas Fiction. Insemnarile lui Soares/Pessoa sunt capsule teatrale. Senzatie de spectator al unui monolog de cea mai buna calitate. Literatura perfecta, pentru mine. “Uit totul. Nu vad nimic, nu ma gandesc la nimic. Ploaia sta, iar in urma ei ramane, pentru o clipa, o pulbere de diamante minuscule, ca si cum din inaltul cerului cineva ar fi scuturat albastru firimiturile de pe o uriasa fata de masa. Se simte ca o parte a cerului s-a deschis”.Radio Romania Cultural, ora 15, de luni pana vineri: "Cartile Seherezadei".

Niciun comentariu: