vineri, 16 iulie 2010

Stii sa asculti ca Momo?


La inceputurile postului de radio Itsy-Bitsy faceam parte din echipa emisiunii "Taraba cu povesti". Aflasem ca se bucurau si copiii dar si parintii de ea. Mama unei fetite mi-a spus odata ca orice ar fi facut la ora respectiva, lasa de-o parte spre a asculta basmele... "Noua, oamenilor mari, nu ne mai spune nimeni o poveste". A fost unul dintre punctele de pornire ale conceptului audio "Cartile Seherezadei".

"Povestea fara sfarsit" a lui Michael Ende m-a ajutat sa "intineresc" interior. A aparut apoi "Momo", basmul despe o fetita orfana, care, impreuna cu Casiopeea, broasca testoasa magica si Profesorul Ora, incearca sa salveze lumea de pericolul Oamenilor Cenusii. Ca si "Micul print", Momo e un personaj cu care copiii se pot identifica iar adultilor le serveste o nepretuita lectie de... dezvoltare personala. Calitatea principala a micutei aparute din senin la marginea orasului, intr-un loc pustiu, ruina unui amfiteatru - este aceea de a asculta. Nu doar cu mintea ci si cu inima. " Momo se pricepea să asculte astfel încît oamenii nehotărîţi şi nedumeriţi se lămureau dintr-o dată foarte clar ştiind ce vor. Sau cei sfioşi se simţeau brusc nestingheriţi şi îndrăzneţi. Sau cei nenorociţi şi amărîţi deveneau voioşi şi plini de speranţe. Iar dacă cineva credea că şi-a greşit viaţa întru totul, că a fost lipsită de sens şi că el e unul printre milioane şi n-are nici o importanţă, putînd fi înlocuit tot atît de lesne ca şi un vas spart ― ducîndu-se şi povestindu-i toate micuţei Momo, îşi dădea seama în mod misterios, încă în timp ce vorbea, că se înşelase amarnic, că printre toţi oamenii el nu exista decît o singură dată, exact aşa cum era, şi că tocmai de aceea era important pentru întreaga lume, în felul său special." Acest talent al ascultarii - deosebeste un actor bun de un cabotin. Nu intamplator, Ende plaseaza aparitia personajului pe ruinele unui fost teatru "pentru oameni saraci".

Despre nepretuita calitate scriu autori consacrati in domeniul psihologiei: Erich Fromm, Jacques Salome, Marshall B. Rosenberg si toate manualele de leadership. Darul vorbirii e ciuntit daca nu e completat de darul ascultarii fara prejudecati, cu toata atentia si simpatia, incercand sa-l intelegi pe celalalt. Esti puternic in masura in care stii sa te deschizi catre aproapele tau. Traind intr-o lume in care toata lumea vorbeste (despre sine) si aproape nimeni nu mai asculta, o lume de Turn Babel, zgomotoasa, infernala, individualista pana la violenta, sa-i citim pe Michael Ende sau pe Antoine de Saint-Exupery echivaleaza cu o mini sedinta de terapie... Deci, crezi ca stii sa asculti ca Momo?De luni pana vineri, ora 15, "Cartile Seherezadei" la Radio Romania Cultural.

Niciun comentariu: